•  Inleiding
•  FileMaker Pro
•  Functies
•  Zoeken
•  Navigeren
klik hier voor:

de leukste
Apple
moppen...!
ROZEMARIJNONLINE

De Apple paginaWerken met FileMaker Pro

De Apple Macintosh site van RozemarijnOnline

Inleiding
Welkom bij deze online handleiding Werken met FileMaker Pro.Wat is FileMaker Pro?


FileMaker Pro is een uitgebreid databaseprogramma voor Apple Macintosh. Het is in feite een digitale kaartenbak waarin je gegevens over objecten, boeken, adressen, enz., op een gestandaardiseerde wijze kunt vastleggen. Werd er vroeger in een kaartenbak 1 kaartje per object / boek / enz. gebruikt; nu krijgt ieder object / boek / enz. zijn eigen record.

Een groot voordeel van een digitale database boven de traditionele kaartenbak, is dat de kaartjes in een vaste, alfabetische volgorde in de bak zitten. De enige ingang voor het zoeken naar informatie, is de beginletter van het eerste woord op het kaartje. In een digitale database kun je op elk willekeurig trefwoord zoeken. Het programma vindt alle records waar de gebruikte zoekterm ergens, op welke plek dan ook, in het record staat.Voor wie is deze handleiding bestemd?


Deze handleiding is geschreven voor gebruikers van het programma FileMaker Pro. Het gaat alleen in op alle aspecten van het werken met een al opgezette, lopende databank (database).

FileMaker Pro is een zeer uitgebreid en flexibel programma. De records kunnen geheel worden aangepast aan de specifieke soort gegevens die moeten worden ingevoerd. Ook kan het beginscherm en het samenhangen van de verschillende bestanden naar keuze worden vastgelegd. Met passwords kan toegankelijkheid van bepaalde bestanden of velden worden geregeld.

In deze handleiding Werken met Filemaker Pro wordt ervan uitgegaan dat een systeembeheerder al een databank heeft opgezet en verantwoordelijk is voor dingen als vormgeving, het toevoegen van velden, het opzetten van een nieuw bestand, het instellen van passwords, enz.

Dit is dus geen handboek voor de achterliggende programmatuur, het is een beknopte handleiding die uitsluitend is bedoeld voor mensen die met een bestaande databank moeten gaan werken.Hoe is deze handleiding ingedeeld?


De handleiding is opgedeeld in vier delen (zie de linker kolom). Deel 1 maakt je vertrouwd met het databaseprogramma: hoe kun je het openen, hoe zitten bestanden in elkaar, hoe kun je printen?

Deel 2 geeft een uitgebreid overzicht van alle functies in FileMaker en deel 3 geeft een overzicht van alle mogelijke zoekacties.

Deel 4 tot slot is gewijd aan de makkelijkste manier van navigeren: het wisselen tussen vensters, verschillende lay-outs en programma’s (zowel voor OS 9 als voor OS X).Meer informatie


Achtergrondinformatie over RozemarijnOnline vind je in het Colofon. Een selectie van bestaande informatieve sites over Apple vind je bij de Links.Veel succes ermee!Deze handleiding is samengesteld door Rozemarijn van Leeuwen

december 2003


                                                                                  Het databaseprogramma   >>


Naar boven                       Home